MINISTARSTVO ĆE ODGOVARATI ZBOG IGRE S LJUDSKIM ŽIVOTIMA?! Ministarstvo zaštite okoliša donilo RJEŠENJE o spaljivanju otrovnog drvnog otpada u Cemex-ovim cementarama na području Kaštela i Solina, pa ga povuklo na razmatranje

Usprkos protivljenju lokalne zajednice, izdano je RJEŠENJE Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o prihvatljivosti za okoliš namjeravanog zahvata tvrtke Cemex Hrvatska d.d. – Prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo na području Grada Kaštela i Grada Solina.

Na linku dolje pročitajte rješenje od 28. studenog kojeg je potpisao državni tajnik dr. Nikola Ružinski.

http://puo.mzopu.hr/UserDocsImages/Rjesenje_01_12_2011_1.pdf

Nakon što smo objavili gornji link na rješenje Ministarstva, isti je skinut sa njihove stranice. Dokument je ponovno postavljen na linku dolje, preuzetog od strane http://www.kastela.org/

http://www.kastela.org/ostalo/razno/Rjesenje_01_12_2011_1.pdf

Rješenje možete pohraniti putem linka niže

http://uploading.com/files/71916c4a/Rjesenje_01_12_2011_1.pdf/

Cemex na čekanju: Interna kontrola Ministarstva još jednom će pročešljati rješenje

Dr. Nikola Ružinski je za Kaštelansku panoramu potvrdio: Dokument će proći još jedan ispitni postupak!

Ministarstvo zaštite okoliša prostornog planiranja i graditeljstva sa svojih je stranica povuklo Rješenje kojim se Cemexovim tvornicama u Kaštelima i Solinu dozvoljava skladištenje i loženje drvnog otpada. Uzrok povlačenju dokumenta, koji još nije konačan jer nije služeno uručen krajnjem korisniku Cemexu je i negodovanje javnosti koja je s nezadovoljstvom primila ovu objavu resornog ministarstva.

Dr. Nikola Ružinski, državni tajnik u ministarstvu, čiji se potpis našao na ovom dokumentu kaže kako će zbog negodovanja i uznemirenosti javnosti poseban stručni konzultantski tim još jednom pregledati dokumentaciju. Rješenje, za koje napominje kako nije konačno sve do uručenja Cemexu, proći će još jedan opsežan ispitni postupak.

– Ukoliko rješenje bude donijeto u ovakvom obliku ono i dalje nije dozvola Cemexu da može spaljivati drvni otpad. Takvo rješenje tek je završni postupak procjene utjecaja na okoliš. Njime se poduzeću daju uvjeti koji se moraju poštovati. To nije dozvola za rad i Cemex je daleko od dozvole, a ovakvo uvjerenje može zatražiti bilo tko i Ministarstvo je onda dužno po takvim zahtjevima postupati. Cemex bi morao ispuniti brojne uvjete, među njima ishoditi dozvolu za izgradnju postrojenja o dozvolu za postupanje s otpadom. – kaže dr. Ružinski.

Ekološka udruga Lijepa naša Kaštela i Društvo Bijaći traže neopozivu ostavku dr. Ružinskog

U međuvremenu na adresu Kaštelanske panorame stiglo je i pripćenje koje potpisuju Ekološka udruga Lijepa naša Kaštela i Društvo Bijaći. Oni traže neopozivu ostavku državnog tajnika Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dr. Nikole Ružinskog jer je 28. studenog ove godine, neposredno pred izbore, potpisao rješenje kojim se tvornici Cemex dozvoljava spaljivanje otpada. Pitamo državnog tajnika u čijem je interesu njegov potpis, ako je protiv tog otpada bila jednoglasna sva lokalna zajednica; članovi Gradskog vijeća, gradonačelnik, župan, te brojne ekološke udruge Kaštela, Solina i Splita, stoji u priopćenju.
(m.j.) http://kastelanska-panorama.com/

5 responses to “MINISTARSTVO ĆE ODGOVARATI ZBOG IGRE S LJUDSKIM ŽIVOTIMA?! Ministarstvo zaštite okoliša donilo RJEŠENJE o spaljivanju otrovnog drvnog otpada u Cemex-ovim cementarama na području Kaštela i Solina, pa ga povuklo na razmatranje”

  1. Vega Helix says :

    alo ružinski ko ti je uopće da dozvolu da se tako bezočno igraš sa našim životima? sad će još jedan put pročešljat? a šta je dosad radija? koliko si love dobija od cemexa?
    pa niusmo mi vriće krumpiri, mi smo ljudi!!!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.