NE spalionici otpada u Kaštelanskom zaljevu

NE spalionici otpada u kastelanskom zaljevu

Tvornice cementa tvrtke Cemex: “Sv. Juraj” u Kaštel Sućurcu i “Sv. Kajo” u Solinu koje se nalaze na obali mora u gusto naseljenom području i “10. kolovoza” na izvoru rijeke Jadro

Tvrtka Cemex, članica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, u kaštelanskom bazenu, u kojemu živi 350 tisuća ljudi, uskoro pokreće golemu spalionicu opasnog otpada koji će brodovima stizati iz svih dijelova Europe. Riječ je o tehnološki zaostalom tipu spalionice koja će u atmosferu ispuštati, između ostalog i dioksin. Riječ je o tvari koja je nakon plutonija nešto najopasnije što je ljudska ruka ikad stvorila.

Za Kaštelanski zaljev kažu kako je jedan od najljepših zaljeva na Mediteranu. Tu su smješteni najljepši hrvatski obalni gradovi Split, Solin, Kaštela i Trogir. Split i Trogir su čak i na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Stari Rimljani su upravo na obalama ovog zaljeva gradili ljetnikovce za svoje zaslužnike, a i kasniji vladari Hrvatske u Kaštelanskom zaljevu imali su svoje ljetne rezidencije.

Nažalost, 1945. godine, Kaštelanski zaljev počinje se sustavno ekološki uništavati. Ubrzo nakon Drugog svjetskog rata u Kaštel Sućurcu je izgrađena velika kemijska industrija Jugovinil, najveća u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je radila gotovo puna četiri desetljeća. U tom je vremenu ta tvornica u potpunosti ekološki devastirala zaljev i Kaštela, najviše samo more. No, ne samo more…

Primjerice, punih 40 godina niti jedna maslina u Kaštelima nije rodila plodom i to upravo zbog Jugovinila i njegovih otrova. Uspostavom hrvatske države, Kaštelani su se okupili i ujedinili da se ta strašna tvornica zatvori jer se i sama zbog zastarjele tehnologije i nekonkurentnosti urušila. I u tome su uspjeli. Nedugo nakon zatvaranja Jugovinila (sredinom devedesetih), maslina je u Kaštelima ponovno počela rađati, a more je pred oporavkom i polako se čisti od svih otrova i kemikalija koje su se kroz gotovo pola stoljeća u njemu nakupili. Tu je veliku ulogu odigrao do sada najskuplji državni projekt “Eko Kaštelanski zaljev”.

Međutim, kako vrag nikada ne spava, u Kaštel Sućurcu i Solinu uskoro počinje s radom spalionica opasnog otpada i smeća svake vrste i to u pogonima sadašnje cementare “Sveti Juraj”. Riječ je o najopasnijoj i najštetnijoj vrsti spalionice otpada koja sa sobom donosi vrlo opasne “nuspojave” koje će u idućem razdoblju, sasvim sigurno, ostaviti, nije pretjerano reći, katastrofalne posljedice po zdravlje stanovnika koji žive u kaštelanskom bazenu. Riječ je o prostoru u kojemu živi 350 tisuća ljudi! Cijeli projekt vodi međunarodna kompanija “Cemex” sa sjedištem u Meksiku, koja je prije 7 – 8 godina kupila spomenutu cementaru kako bi u njoj proizvodila isključivo – cement. A sada tu cementaru uprava “Cemexa” dograđuje te pretvara i u suspalionicu opasnog otpada!

Autor: © Portal croenergo.eu

Cemex izgradnjom spalionice izaziva opasnost za ljude

 

vst

http://www.vst.hr/onama.html

Oznake:

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.